GNU/Linux'ta "İkon Tema'nın" Önemi

Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 186 kez
İletişim:

GNU/Linux'ta "İkon Tema'nın" Önemi

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Sistemde kullanılan ikon tema hakkında pek yazan yok, belki de hiç yok ama ikonların görsellikten başka ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışayım. Arama motorlarında ikon tema hakkında en güzellerinden bahsedilir, nasıl kurulacağından bahsedilir ama ikon temanın sistem üzerindeki etkilerine kimse değinmez.

Oysa siz farkında olmasanız da her ikon tema düzgün çalışmaz. İyi entegre edilmemiş, eksik bırakılmış, index dosyası simgelerle uyumlu yapılmamış temalar sistemin yavaş çalışmasına neden olur. Hatalı veya uyumsuz temalar sadece yavaş çalışmayla kalsa yine iyi; ayrıca kendi simgesini bulamayan bazı yazılımlar çalışmaz. Bazı yazılımlar çalışmadığı gibi kendi simgesini arama esnasında işlemciye yük bindirir, hatta sistemin donmasına dahi neden olur.

Böyle durumlarda kullanıcı sorunu genelde başka yerlerde arar, çünkü basit gibi görünen bir simge yüzünden böyle sorunlar vermesi kimsenin aklına gelmez. Hatta bu ikon tema o kadar yanıltıcı ki, bazı dağıtım geliştiricileri dahi pek farkına varmayabilir. Bunu şahsen kendim bazı dağıtımlarda bizzat gözlemledim; kendi dağıtımımda da bir ara aynı hatayı yapmıştım, sonra kaldırdım. Örneğin, Ubuntu'nun son sürümde kullandığı Yaru ikon tema da bunlardan biri; eksik ve güncellenmeyen Gnome ikon tema ile destekleniyor.

Çeşitli yerlerden indirdiğiniz, hatta depolardan dahi kurduğunuz temalar, sırf görüntüsü hoşunuza gitti diye hemen aldanmayın. Sisteme kurun ve deneyin; testi geçmiyorsa geri kaldırın. Nasıl test yapacağız?

Test işlemi zor değil, oldukça kolaydır. Test için yapılacak işlemler şunlardır: Önce, Icon Browser adlı araç kurulu değilse, paket yöneticiniz ile yad adındaki paketi kurun. Örneğin, pacman -S yad veya sudo apt install yad ya da sudo dnf install yad.

İlk Test:

Sistem menüsünden Icon Browser simgesine tıkladığınızda, eğer kurulu ikonda hata bulursa açılmaz. Açılırsa, Application sekmesine tıkladığınızda 2-3 saniyeden fazla sürmeden ikon görüntüleri gelmesi gerekir. Her ikisi de olumsuzsa, ikon tema sakat demektir. Icon Browser görüntüsü böyledir.

Resim

İkinci test komutla olacak. Bu komutu uçbirime girdiğinizde ikonlarda sorun yoksa çıktı vermez. Çıktı verirse, derhal o ikonu kaldırın (bu komut aynı zamanda ikonları günceller).

Kod: Tümünü seç

sudo update-icon-caches /usr/share/icons/*
Üçüncü ve Son Test:

El ile olacak. İkon tema içerisinde "apps" dizinine girin. Girer girmez en alta inin; en alttaki ikonların görüntüsü 1-2 saniye içinde görünmüyorsa, o ikon temayı da kullanmayın. Ayrıca, bu üç testi geçse bile eksik simge olup olmadığını sistem menüsüne bakarak görebilirsiniz. Bahsettiğim gibi, eksik simge olan ikon temaları da önemli sorun olabiliyor.

Yine ayrıca, testler olumlu geçse dahi simgelerin sorunsuz çalışması için şu komutu uçbirime girin:

Kod: Tümünü seç

sudo chmod -R 755 /usr/share/icons
Resim
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim

Etiketler:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Meslek: MADEN MÜHENDİSİ
Teşekkür etti: 186 kez
İletişim:

Re: GNU/Linux'ta "İkon Tema'nın" Önemi

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhaba

Bu forum da açılan her konu, önce TRWE_2012'in kendi not defterinde oluşturuluyor.Ondan sonra burada yayınlanıyor.

Örnek :
Resim
Verily We have granted thee a manifest Victory
Fetih Suresi - 1.Ayet

Resim
Resim

“GNU/Linux Genel” sayfasına dön