Kısaca M.2, ince uzun bir sakıza benzeyen bir SSD form faktörünü ifade etmektedir. Küçük ve ince boyutu sayesinde laptop’lar, dizüstü bilgisayarlar, NUC’ler ,netbooklar ve ultrabook’lar gibi hafif ve taşınabilir bilgisayarlar için idealdir. 2,5 inç SSD’ler ya da sabit disk sürücülerden daha az yer kaplar ve 2TB’a varan kapasitelerde sunulmaktadır.
M.2’nin ne olduğunu açıkladıktan sonra önemli bir soruya bakalım: “M.2, bir SSD’den daha hızlı mı?”
Bu sorunun cevabı hayırdır. M.2, SSD’nin bir form faktörüdür, dolayısıyla aslında pek anlamlı bir soru değildir. Yine de sorunun altında yatan kafa karışıklığı anlaşılabilirdir. Çünkü M.2 SSD’ler istemci SSD’lerin diğer form faktörlerine göre daha yenidir. SATA ve NVMe tabanlı olmak üzere iki tür M.2 SSD bulunmaktadır. Bunların veri saklama teknolojileri farklıdır ve gereksinimlerinize ve bütçenize göre her ikisinin de çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
SSD'ler üretim özelliklerine göre birbirlerinden daha hızlı ve daha sağlam olabilirler.
!Önemli nokta!
M.2 kartlarının çeşitli boyutları ve bunların anahtar özellikleri Yukarıdaki resimde ilk dört rakam şu şekilde tanımlanır :
-Wi-Fi modülü (a) 16 mm genişliğinde ve 30 mm uzunluğunda olduğundan 1630 olarak etiketlidir.
-SSD (b) 22 mm genişliğinde ve 42 mm uzunluğunda olduğundan 2242 olarak etiketlidir.
-İki büyük SSD (C ve D) 22 mm genişliğinde ve 80 mm uzunluğundadır, bu nedenle 2280 olarak etiketlenmiştir.
SATA M.2 SSD
Aralık 2022'de SATA M.2 SSD'lerimiz olan A400 M.2'nin sonuncularını gönderdiğimizi söyleyerek başlayalım. Artık SATA tabanlı M.2 SSD'ler üretmiyoruz ve bundan sonra tüm M.2 SSD'lerimiz NVMe olacak. Ancak o dönemde SATA M.2 SSD'ler, maksimum 6Gbps veri aktarım hızına sahip SATA arayüzünü kullanıyordu. Bu, daha yeni arayüzlere kıyasla yavaştır (aşağıda daha fazla bilgi verilmektedir). SATA tabanlı SSD’ler, performans açısından en düşük sınıftaki SSD’lerdir ve sabit disk sürücülerle aynı arayüzü kullanırlar.
NVMe M.2 SSD
Resimde gösterildiği gibi yalnızca M anahtarı sahip bir M.2 SSD, bir NVMe SSD olacaktır. NVMe M.2 SSD’ler, SSD’ler için özel olarak tasarlanan NVMe protokolünü kullanır. PCIe veri yolu ile eşleştiğinde bir NVMe SSD ulaşabileceğiniz en yeni performans ve hız seviyelerini sunar. NVMe SSD’ler PCIe yuvalarını kullanarak doğrudan sistem CPU’su ile iletişim kurar. Aslından flash belleğin, NVMe’den çok daha yavaş olan SATA iletişim sürücüsünü kullanmak yerine doğrudan PCIe yuvaları üzerinden bir SSD olarak çalışmasını sağlar.
NVMe M.2 SSD’ler, SATA M.2 SSD’lere kıyasla çok daha yüksek performansa sahiptir. NVMe M.2 SSD’ler PCIe veri yolunu kullanarak, 6Gbps hıza sahip SATA M.2 SSD’lere göre çok daha yüksek olan teorik 20Gbps’ye varan hızlara sahiptir. PCIe veri yolları 1x, 4x, 8x, ve 16x hattı destekleyebilmektedir. PCIe 3.0, hat başına 985 MB/s etkili aktarma hızına sahiptir. Yani potansiyel veri aktarım hızı 16GB/s’ye ulaşabilmektedir. Ancak PCIe veri yolu ile M.2 form faktörü kullanıldığında yalnızca x2 ve x4 hatta ulaşılabilmekte, yani maksimum aktarma hızı 4GB/s olabilmektedir.
NVMe, SATA’dan daha mı hızlı?Teknik olarak evet. Modern anakartlarda, 600MB/s’ye varan hızlara sahip SATA III teknolojisi kullanılmaktadır. NVMe sürücüler ise 3500MB/s’ye kadar hız sağlayabilmektedir. Performans seviyesi, SATA SSD’lere kıyasla form faktöründen bağımsız olarak çok daha yüksektir. Yalnızca NVMe teknolojisini kullanan SSD’ler, SATA tabanlı SSD’leri sınırlandıran aktarma hızı tavan değerlerini aşmaktadır.
SSD ' türlerini daha detaylı pekiştirmek için ;
Örnek SSD hızları ;
Kaynaklar :
Kod: Tümünü seç
https://www.kingston.com/tr/blog/pc-performance/two-types-m2-vs-ssd
https://www.sordum.net/60311/nvme-ssd-m-2-ve-sata-ssd-arasindaki-farklar/
https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-tr/000144170/m-2-kartlari-arasindaki-farklari-ayirt-etme