Bu makalede, sisteminizdeki PPA depolarını yönetmek için Debian komut satırını ve GUI'yi nasıl kullanabileceğinizi açıklayacağız. Bir PPA deposunun nasıl ekleneceğini, görüntüleneceğini ve kaldırılacağını ayrıntılı olarak açıklayacağız.
Lütfen bu makalede tartışılan komutları ve prosedürleri çalıştırmak için Debian 10 kullandığımıza dikkat edin. Ancak, aynı komutlar ve prosedürler Debian'ın diğer sürümlerinde de izlenebilir.
PPA Depolarını Komut Satırından Yönetin
Temel yönetim görevlerini gerçekleştirmek için komut satırını tercih eden kullanıcılar için, Debian sistemlerinde PPA depolarının nasıl yönetileceği aşağıda açıklanmıştır.
Terminal komut satırını açmak için masaüstünüzün sol üst köşesindeki Etkinlikler sekmesine gidin. Ardından arama çubuğuna terminal anahtar kelimesini yazın . Arama sonucu göründüğünde, açmak için Terminal simgesine tıklayın.
PPA Depoları Listeleme
Sisteminizdeki mevcut tüm depoları görüntülemek için, bu komutu Terminal'de yürütün:
Kod: Tümünü seç
$ apt policy
Depoların listesini görüntülemenin alternatif bir yolu, /etc/apt/sources.list.d içeriğini yazdırmaktır . Bunu yapmak için, terminalde aşağıdaki komutu çalıştırın:
Kod: Tümünü seç
ls /etc/apt/sources.list.d
PPA Deposu Ekleme
Bir Linux sistemindeki depoları yalnızca yetkili bir kullanıcı yönetebilir. Sisteme bir PPA deposu eklemek için aşağıdaki sözdizimini kullanın.
Kod: Tümünü seç
add-apt-deposu ppa: ppa_name
Kod: Tümünü seç
sudo apt-get update && apt yükleme paket_adı
Jonathonf PPA'yı sistemimize eklemek için, Terminal'de aşağıdaki komutu kullanacağız:
Kod: Tümünü seç
sudo add-apt-repository ppa:jonathonf/ffmpeg-4
FFMpeg için PPA eklendikten sonra, kurmak için aşağıdaki komutu kullanın:
Kod: Tümünü seç
sudo apt-get install ffmpeg
PPA Deposunu Kaldırma
Bu komut, bu PPA aracılığıyla kurulan paketi değil, yalnızca PPA'yı sisteminizden kaldıracaktır.
Kod: Tümünü seç
add-apt-repository --remove ppa:jonathonf/ffmpeg-4
Bir Depoyu Temizleme
Bir depoyu temizlemek, yapılandırma dosyaları ve kişiselleştirilmiş ayarlar dahil olmak üzere bir paketi sistemden tamamen kaldırmak anlamına gelir. Linux'ta, PPA Purge yardımcı programını kullanarak bir depoyu temizleyebilirsiniz. Bu yardımcı programı kurmak için Terminal'de şu komutu çalıştırın:
Kod: Tümünü seç
sudo apt-get install ppa-purge
Kod: Tümünü seç
ppa-purge ppa: ppa_name
Kod: Tümünü seç
ppa-purge ppa:jonathonf/ffmpeg-4
Bu makalenin önceki bölümlerinde tartışıldığı gibi, eklenen depolar /etc/apt/sources.list.d adresinde bulunan bir dosyaya kaydedilir . Bir depoyu bu dosyadan manuel olarak kaldırmak için aşağıdaki "rm" komutunu kullanın:
Kod: Tümünü seç
rm /etc/apt/sources.list.d/ppa_list_file
Kod: Tümünü seç
ls /etc/apt/sources.list.d/
Kod: Tümünü seç
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/jonathonf-ubuntu-ffmpeg-4-focal.list
Linux komut satırından memnun olmayan kullanıcılar depoları yönetmek için GUI'yi kullanabilir. GUI tabanlı bir Yazılım ve Güncellemeler yardımcı programı bu amaca ulaşmanıza yardımcı olabilir.
PPA Depoları Ekleme
Yazılım ve Güncelleme yardımcı programını başlatmak için klavyenizdeki süper tuşa basın ve aşağıdaki gibi arama çubuğuna alakalı anahtar kelimeleri girin:
Yazılım ve Güncelleme yardımcı programı varsayılan olarak Debian Yazılım sekmesinde açılacaktır . Sisteminize eklenen depoları görüntülemek için Diğer Yazılımlar sekmesine geçin.
PPA Deposu Ekleme:
Sisteminize yeni bir depo eklemek istiyorsanız , Diğer Yazılımlar sekmesinin altındaki Ekle düğmesine tıklayın. Bunu yaptığınızda, bir iletişim kutusu görünecektir. Buraya, PPA havuzunun adını aşağıdaki gibi girin ve ardından Kaynak Ekle düğmesini tıklayın.
Kod: Tümünü seç
ppa:PPA_REPOSITORY_NAME/PPA
Kod: Tümünü seç
ppa: jonathonf / ffmpeg-4
PPA Deposunu Kaldırma
Bir PPA havuzunu kaldırmak için , Yazılım ve Güncellemeler yardımcı programındaki Diğer Yazılımlar sekmesine gidin. Ardından, kaldırmak istediğiniz depoyu seçin ve Kaldır düğmesine tıklayın.
Hepsi bu kadar! Bu makalede, komut satırını ve grafiksel yolu kullanarak bir Debian sistemine PPA eklemeyi / kaldırmayı öğrendiniz. Bir PPA ekledikten sonra, apt-get komutunu kullanarak yazılımı yüklemek çok kolay hale gelir.
Kaynak :