en çok kullanılan programlama dilleri ve python görseli
python ile c++ kıyaslama görseli
python ile merhaba dünya görseli
Python' a Giriş :
Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.
Girintilere dayalı basit söz dizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmaya başlanabilen bir dil olma özelliği kazandırır.
Modüler yapısı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekler. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir (Unix, Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian). Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, web programlama, uygulama ve veri tabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz. Büyük yazılımların hızlı bir şekilde prototiplerinin üretilmesi ve denenmesi gerektiği durumlarda da C ya da C++ gibi dillere tercih edilir.
Devam edelim :
Windows yahut linux işletim sisteminize son sürüm Python'u kurmak için , tarayıcınız ile https://www.python.org adresini gidip, download kısmına yönelmelisiniz. Eğer Linux kullanıyor iseniz dağıtım deponuzdan paket yöneticinizi kullanarak kurulum yapabilirsiniz.
Ben burada windows için anlatım yaptım.
İndirdikten sonra kurulum için aşağıdaki 2 görsele göre uygulama yapıp kurulumu yapınız.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Python dersleri :
Konu 1 :
Python' a giriş.
*Python kurulumu yapıldıktan sonra Komut satırına python yazarak python yorumlayıcı kabuğa ulaşabilirsiniz.
*Eğer isterseniz PyCharm Community Edition adlı ide yi indirip , benim yaptığım gibi uygulamaları onun üzerinde hazırlayabilirsiniz.
PyCharm Community Edition' a ulaşmak için :
Kod: Tümünü seç
https://www.jetbrains.com/pycharm/download/#section=windows
Hadi gelin başlayalım. Python ile standart bir Merhaba Dünya yazdıralım : Programcılığın temel taşıdır, boş geçmeyelim...
print("merhaba dünya")
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İf else koşul deyimi ile ilgili bir örnek :
sayi=int(input("Bir sayı giriniz: "))
if sayi<50:
print("Girdiğiniz sayı 50'den küçüktür.")
if sayi==50:
print("Girdiğiniz sayı 50'dir.")
if sayi>50:
print("Girdiğiniz sayı 50'deb büyüktür.")
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Else-if yani elif koşul deyimi ile uygulanacak ilk uygulama örneği :
yas=int(input("Yaşınızı giriniz:"))
if yas==18:
print("En güzel yaşlardandır!")
elif yas<0:
print("Hatalı bir giriş mi yaptınız? Lütfen kontrol ediniz")
elif yas<35:
print("Genç bir kardeşimizsin!")
elif yas>35:
print("Eh, yolun yarısı bitmiş!")
İf-else-elif mantığı ile uygulanacak basit bir uygulama örneği :
__author__ = "Root@localhost"
while True:
print("Sabah (1)")
print("Öğlen (2)")
print("Akşam (3)")
print("Gece (4)")
print("------------")
secim = input("Gün içerisindeki zaman dilimini giriniz... :")
isim = input("İsminiz: ")
if secim == "1":
print("Günaydın", isim)
elif secim == "2":
print("Tünaydın", isim)
elif secim == "3":
print("İyi akşamlar", isim)
elif secim == "4":
print("İyi geceler", isim)
else:
print("Gün aralığı geçersiz. Program sonlandırılıyor....")
break
else Koşul deyimi ile uygulanacak basit bir uygulama örneği :
yanit=input("Yaygın kullanılan bir otomobil markası giriniz: ")
if yanit=="Tofaş":
print("Evet, Tofaş yaygın kullanılan bir otomobil markasıdır.")
elif yanit=="BMW":
print("Evet, BMW yaygın kullanılan bir otomobil markasıdır")
else:
print(yanit," markasınını bilmiyoruz, üzgününüz..")